Εχινάκεια για το κρυολόγημα και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Συστατικά και ιδιότητες

Εδώ και αιώνες το φυτό χρησιμοποιείται από τους Ινδιάνους της Αμερικής για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Η χρήση αφορά όλα τα τμήματα του φυτού, τη ρίζα, τα άνθη και ολόκληρο το υπέργειο μέρος.

Τα χημικά συστατικά που περιέχονται σε κάθε είδος εχινάκεια και στα διάφορα μέρη των φυτών μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό, καθιστώντας την ανάλυση δύσκολη και προκαλώντας σύγχυση. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ποια συστατικά είναι υπεύθυνα για τις βιολογικές δραστηριότητες των ειδών εχινάκεια. Στα συστατικά του φυτού περιλαμβάνονται αλκαμίδες (alkamides), παράγωγα καφεϊκού οξέος,  ολυσακχαρίτες, γλυκοπρωτεΐνες, πολυακετυλένια, πολυένια, φλαβονοειδή και τερπενοειδή.

Έχει προταθεί ότι οι αλκαμίδες, τα παράγωγα του καφεϊκού οξέος, οι γλυκοπρωτεΐνες και οι πολυσακχαρίτες είναι η αιτία των ανοσοδιεγερτικών ιδιοτήτων της εχινάκεια.

Οι αλκαμίδες υπάρχουν κυρίως στις ρίζες της Echinacea angustifolia και της Echinacea purpurea καθώς και στα υπέργεια μέρη της Echinacea purpurea. Το Echinacea pallida έχει λίγες αλκαμίδες.

Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι τα διάφορα παρασκευάσματα που πωλούνται χρησιμοποιούν διαφορετικά μέρη του φυτού και διαφορετικούς διαλύτες εκχύλισης, συνεπώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Ιδιότητες 

Ως βασική ουσία της εχινάτσια θεωρείται η εχινακίνη, ένα γλυκοσίδιο που ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στη μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος.

Παραδοσιακά η εχιντάτσια χρησιµοποιείται για την αντιμετώπιση των “καλόγερων” (δοθιήνες), των αποστημάτων και του ψευδάνθρακα (ερεθισμένοι θύλακες τριχών). Επίσης σε ρινοφαρυγγικές καταρροές, πυόρροια, αµυγδαλίτιδα, εξανθήµατα μύτης και αποστήµατα.

Αντιιικό. Τα εκχυλίσματα από τα εναέρια μέρη του φυτού ίσως αυξάνουν την αντίσταση στη γρίπη, τον έρπη και τους ιούς της ανεμοβλογιάς. Αυτές οι ιδιότητες θεωρείται ότι οφείλονται στη σύνδεση κάποιων παραγόντων του βοτάνου με υποδοχείς που βρίσκονται στα Τ λεμφοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια), γεγονός που οδηγεί στην ενεργοποίησή τους.

Αντιβακτηριακό. Η εχινάτσια δρα κατά του Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος) που προκαλεί δερματικές λοιμώξεις και καλόγερους – δοθιήνες αλλά και του Proteus mirabilis (υπεύθυνο για ουρολοιμώξεις).

Διεγερτικό του Ανοσοποιητικού Συστήματος. Σχετικά με την ανοσοποιητική δράση, ευρήματα δείχνουν ότι η εχινάτσια παίζει ρυθμιστικό ρόλο στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι σε θέση τόσο να προκαλέσει τόνωση αλλά και να αναστέλλει την ανοσολογική απάντηση.

  • Εχινάκεια για το κρυολόγημα και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού